7 Kasım 2011 Pazartesi

Quake 4 Game PC - Tek Link İndir / FTP Tikladiğin Gibi İner /

 
 

Quake 4 Sistem Gereksinimi:


Pentium 4 2.0 GHz ve üstü işlemci
512MB RAM
2.8 GB boş harddisk alanı,
64 MB'lık DirectX 9.0c ekran kartı.


Quake 4

Quake PC’de ilk boy gösterdiğinde çok büyük beğeni toplamıştı fakat serinin şüphesizki en önemli oyunu, çıktığı tarihlerde grafikleri ile büyük beğeni toplayan Quake 2 olmuştur. Pixellerin sayıldığı grafikleri, yeni çıkan ekran kartlarının yeteneklerini arkasına alarak aşan ve çıktığı zamana göre oldukça iyi grafikler sunan Quake 2, sadece tek kişilik modu ile değil, multiplayer modu sayesindede çok konuşuldu ve yıllarca oynanıldı (halada oynanır). Daha sonra Quake 3: Arena oyun severler ile buluştu, fakat ismindende anlaşılacağı gibi oyunun tek kişilik modu yoktu ve tamamı ile Arena mantığı üzerinde kurulmuştu. Multiplayer oyunlar arasında Quake 3’te büyük bir yer etti ve çok oynandı fakat oyuncular Quake 2’deki hikayenin devamını istemiyor değillerdi. Basit olarak, Strogg ismi verilen saldırgan bir koloni ırkına karşı verilen mücadelenin işlendiği Quake serisinin son halkası olan Quake 4 nihayet bizlerle.

Konu
Strogg ırkı oldukça tehlikeli ve saldırgan bir ırktır, önlerine çıkan herşeyi sadece yoketmekle kalmayan bu ırk, organic canlılarıda yarı-makinelere dönüştürüp yanlarına katmaktadırlar. Bir askerin tek başına Strogg’ların defansif gücünü aşıp liderleri Makron’un yoketmesinden sonra, Strogglar hızlı bir şekilde toparlanmaya ve kendilerine daha güçlü bir lider yaratmaya çalışmaktadırlar (Quake 2’deki hikaye işte buradan devam ediyor).

Rhino isimli özel bir ekibin üyesi olan Matthew Kane (oyunda yönettiğimiz karakterimiz), Strogg tehditine karşı yapılan ikinci saldırıda yer alan bir askerdir. Askerlerin kuvvetli saldırı güçleri ile dayanıklı Strogg savunma güçleri arasındaki destansı savaşın ardından donanma güçlerinin en büyük gemilerinden birisi gezegene iniş yapmayı başarır. Hikayenin buraya kadar Quake 2’den pek farklı olmadığını ve Strogg’lara karşı bir asker ve ekibinin verdiği mücadelenin işlendiğini herhalde anlamışsınızdır, fakat olaylar asıl bu noktadan sonra değişik bir boyut kazanıyor.

Donanmanın gezegene inmesinden sonra, Kane dahil diğer tüm askerlere tekrar görevleri dağıtılır ve Strogg’ların ana üssüne düzenlenecek çok tehlikeli bir operasyonda yer almak üzere görevlendirilirler, bu görev sırasında Kane, Strogg’lar tarafından yakalanır ve onlardan birisi haline getirilmek üzere makinelere bağlanır. Vücudu kısmen Strogg’lar gibi makineleştirilen fakat tamamen onlardan biri haline gelmeden kurtarılan Kane’in sahip olduğu yeni yetenekler savaşa değişik bir boyut kazandırır.



Kane oyunun başlarında bir Strogg haline geliyor

Kane’in artık Strogg’lara daha yakın olması, onların sistemlerini, alfabelerini ve tüm yeteneklerini bilerek daha önce ulaşılamayacak yerlere ulaşabilecek olması insanlığa Strogg’ları ve liderleri yeni Makron’u yoketmek için bir umut kazandırır.

Yalnız asker?
Quake 2’de tamamen tek başınıza korkunç Strogg’lara karşı nasıl savaştığınızı hatırlıyormusunuz? Artık bu kadar yanlız hissetmeyeceksiniz kendinizi, çünkü Quake 4’te tam anlamı ile büyük bir savaşın ortasında yer alıyorsunuz. Bazen yalnız kalsanızda, Rhino ekibinden veya diğer ekiplerden askerleri çevernizde görüyorsunuz ve bazende onlar ile beraber ilerliyorsunuz. Oyunda her FPS’de olduğu gibi hareket eden tüm düşmanlarınızı vurmak üzerine kurulu olsada yerine getirmeniz gereken bazı görevlerde olacak. (Örneğin doktora ihtiyaç duyan yaralı bir asker için sağlık askerini bulmak ve onu götürmeniz gereken noktaya ulaştırmak, yada kapalı bir kapıyı farklı bir yoldan ilerleyerek ekibiniz için açmak). Oyunu oynarken sadece ayak üzerindede ilerlemiyoruz, bazen konvoy araçlarının üzerlerindeki kuvvetli makineli tüfeklerin yada sabit saldırı cihazlarının arkasına geçebiliyorus ve ilerleyen bölümlerdede tank, robot gibi değişik araçları control edebiliyoruz. Bütün bunlar monoton olarak kabullenmiş Doom III’ün oynanışına renk ve eğlence katan etmenler. Yinede oyunun bazı büyük eksiklerini hissetmiyorsunuz diyemem. Öncelikle Matthew Kane’in bir Strogg’a dönüşmesinin senaryodan başka hiç bir şeye faydası olmayan bir olay olduğunu söylemeliyim. Strogg’a dönüşmenin getirdiği özelliklerin sadece bazı Strogg konuşmalarını ve yazılarını anlamak ile sınırlı olması (ve can/zırh limitinin 125’e yükselmesi) yerine Kane’e, onu güçlendirecek yeni özellikler verilerek oyun daha eğlenceli bir hale getirilebilirdi. Bunun haricinde Halo serisini seven birisi olarak çoğu oyunda olduğu gibi bu oyundada yakın mesafede düşmanlara silahın arkası ile vurmak gibi değişik hareketlerin koyulmaması beni üzdü. Doom III’te karşımızdakiler hep şeytani yaratıklar oldukları için böyle bir hareket aramamıştım ama Quake 4’te diğer askerlerin ve düşmanların yakın mesafede darbeler vurabilmeleri ve bizim vuramamamız bir eksiklik bence. Bir başka kişisel eleştrimde eski bir Quake sever olarak, Railgun hakkında olacak, nedenini bilmiyorum ama Railgun hiç o eski güçlü ve korkutucu hissi veremiyor. 





Grafik ve Ses
Oyun zaten Doom III’ün grafik motorunu kullandığı için oldukça kaliteli grafiklere sahip diyebiliriz. Fakat Quake 4 genel olarak daha geniş ve açık alanlar içeren mekanlarda geçen bir oyun olduğu için, göze daha hoş gözüküyor bence, renkler çok daha çeşitlilik içeriyor ve en önemlisi karakter modelleri çok daha yumuşak ve gerçekçi. Doom III’teki tüm canavarlar ve karakterler plastik bir görünüme sahiplerdi, Quake 4’te kaplamalar güçlendirilerek ve modellerin hatları yumuşatılarak çok daha hoş ve gerçekçi modellemeler elde edilmiş, çevre içinde bu geçerli, fakat açık alanların fazlası ile düz ve detaysız olduklarıda bir gerçek. Oyun görsel olarak Doom III’ün 1-2 adım önünde olsada insanı çok fazla şaşırtacak bir yanı yok artık (Özelliklede Unreal 3 motorunun yapabileceklerini gördükten sonra) ama şimdilik tüm PC oyuncularını tatmin edebilecek düzeyde.
Seslendirmeler oldukça güzel, özellikle savaş alanındaki bağrışmalar, askerlerin diyalogları ve telsiz konuşmaları tam bir savaş alanı hissini veriyor. Bazı Hollywood aktörlerinin seslendirme yapmaları tabiiki Quake 4 için büyük bir artı bu konuda. Açılış videosu ile başlayan oyun müzikleride oldukça hoş. Aksiyon sırasında çalan müziklerden tutun gerilim dolu ve karanlık atmosferlerde çalan müziklere kadar hepsi oyunu tamamlıyorlar. Fakat müzik konusundada daha fazla çeşit ile daha sinematik bir oyun sunulabilirdi diye düşünüyorum ben.


Düşmanlarınız bile harika görünüyorlar, fakat çok uzun süre durupta incelemeyin

Sonsöz
Quake 4 gerçektende güzel bir oyun, fakat çıkmış olduğu dönem maalesef oyun standartlarının yükseldiği ve oyuncuların, oyunlardan çok daha fazla şeyler beklediği bir dönem. F.E.A.R. gibi yankı getiren bir oyun ile hemen hemen aynı zamanda çıkmasının yanı sıra, Xbox 360 ile Unreal 3 motoru gibi grafik canavarlarının sundukları görsel şovlar ile Quake 4’ün yaratacağı etkinin bir parka zedelendiğide doğru. Quake 4 şu anda içinde bulunduğumuz dönem için güzel ve etkileyici bir oyun fakat ben oyunun Xbox 360 versiyonundan aynı şekilde ümitli olduğumu söyleyemem çünkü Xbox 360’ta bu oyunda gördüğümüzden çok daha fazlasını sunacak isimler olacağı kesin. Doom III kadar sıkıcı ve monoton bir oynanışa sahip olmaması büyük bir artı fakat Quake II ve Quake III Arena’daki multiplayer modlarının hemen hemen hiç bir gelişme göstermeden aynı şekilde tekrar sunulmasıda multiplayer adına bir eksiklik maalesef. Her ne kadar Quake 4 çok gelişmiş bir grafik sistemine sahip olsada, bence Quake 2 çıktığı dönemde çok daha etkileyici bir haldeydi, bunu nedeni belkide daha öncedende dediğim gibi standartların yükselmesi ve aynı grafik motorunun Doom III gibi bir isim ile alışıldık hale gelmiş olmasıdır, fakat atmosfer olarak ben Quake 2’nin hala çok daha etkileyici ve derin bir oyun olduğuna inanıyorum, tabiiki bu benim kişisel izlenimim. Sonuç olarak Quake 4 kesinlikle herkesin denemesi gereken bir oyun, fakat kırk yılın başı FPS oyunu oynuyor ve mükemmellik istiyorsanız Half-Life 2 ve F.E.A.R gibi oyunlar hala ilk seçeceğiniz oyunlar olmalı, ama eğer bir FPS sever, ve daha önemlisi bir Quake sever iseniz, bu oyunu sakın kaçırmayın.


0 yorum:

Yorum Gönder

Link Paylaşımı